Банковата криза в Европа и САЩ не е повод за паника

...
Банковата криза в Европа и САЩ не е повод за паника
Коментари Харесай

Няма място за паника с повишаването на лихвите, временно е

Банковата рецесия в Европа и Съединени американски щати не е повод за суматоха и притеснение за хората в България. Това стана ясно от форума на Инвестор Медия Груп Banking today.

Войната в Украйна и последвалата я инфлация са измежду главните фактори, които водят до скок в лихвените проценти на банките в Европа и у нас. Според изпълнителния шеф на " Инвестбанк " Светослав Миланов, обаче мотив за терзание няма. 

" Говорим за едно повишение на лихвените равнища, за неподходящи резултати с инфлацията, нищо което не е написано, не се случва. Нещата са разнообразни, това което се случва оттатък океана, е там. Там регулациите са разхлабени, няма никакво място за суматоха и това би трябвало да го разбираем добре на хората. Да, имаме резултат, който е обвързван с по-високи лихвени проценти, това всеки един консуматор е обикновено да го нервира, само че това е краткотрайно. Нещата ще се успокоят ", сподели Светослав Миланов.

На форума стана ясно, че светът устремено върви към цифрово банкиране. 

А в последните години се оферират и от ден на ден финансово софтуерни артикули и услуги, които се дават от дребни и междинни предприятия в България. У нас към този момент има 156 такива предприятия.

" Много рядко имат клонова база, само че в същото време дават банкови услуги и артикули по метод, по който естествените обичайни познати за нас банки го вършат ", конкретизира шефът на българска финтех асоциация Георги Пенев.

Най-разпространената услуга е цифровият портфейл.

" Дават опция да правиш разплащания, да правиш съвсем всички преводи, които правиш посредством естествена банка, без да вървиш до физически клон, само че имаш сигурност ", добави Пенев.

Финансово софтуерните нови бизнеси на пазара са предизвикателство за естествените банки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР